Składniki
- 2 kg szynki
- 40 dag liści szpinaku
- 30 dag sera feta
- 2 cebule
- 7 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 jajko
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 3 łyżki tartej bułki
- 6 łyżek oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem, w jego górnej części, wzdłuż, pośrodku, zrobić nacięcie tak, by powstała głęboka kieszeń, odstawić.
- Szpinak (może być mrożony) umyć (mrożony rozmrozić na durszlaku, dokładnie odcisnąć) osączyć, drobno posiekać, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, posiekać, papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, posiekać, ser fetę pokruszyć.
- Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem i papryczką chili, dodać posiekane liście szpinaku, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, odstawić, wystudzić, dodać pokruszoną fetę, wbić jajko, całość oprószyć 2 łyżkami tartej bułki i startym parmezanem, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
- Do nacięcia (kieszeni) w szynce nałożyć 2/3 szpinaku (resztę farszu wymieszać z pozostałą tartą bułką, odstawić), nacięcie spiąć wykałaczkami, szynkę ułożyć na ruszcie w brytfance, wierzch polać pozostała oliwą, piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, po tym czasie wierzch szynki posmarować pozostałym szpinakiem, piec jeszcze 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika szynkę pokroić w grube plastry, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Szynkę szpikowaną goździkami w polewie morelowej ; Szynkę w marynacie piwnej