Składniki
- 2 kg szynki
- 1,5 l ciemnego piwa
- 3 łyżki miodu
- 25 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 6 goździków
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- olej
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Marynata; piwo połączyć z miodem, dodać ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka rozgniecionego jałowca, goździki, liście laurowe, łyżkę soli, dokładnie wymieszać.
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do dużego garnka, zalać przygotowaną marynatą (marynata powinna zakrywać szynkę), odstawić po przykryciem do lodówki na 48 godzin (w tym czasie szynkę kilkakrotnie przekręcać w marynacie).
- Po zamarynowaniu, kiedy szynka zmieni już kolor, garnek z szynką w marynacie postawić na ogniu, bardzo powoli doprowadzić do lekkiego wrzenia marynaty (nie gotować, marynata powinna tylko “mrugać”), zdjąć z ognia, wyjąć szynkę, tłuszcz na szynce naciąć w kwadraty, szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch szynki posmarować olejem, na dno naczynia wlać niewielką ilość marynaty.
- Piec w zakrytym naczyniu co najmniej 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia (w czasie pieczenia szynkę często przekręcać i polewać wytopionym sosem), w połowie pieczenia zdjąć pokrywkę z naczynia, piec dalej bez przykrycia (szynka nabierze ładnego koloru).
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Po wyjęciu z piekarnika szynkę można posypać posiekaną natką pietruszki, pokroić w grube plastry, podawać na gorąco, można też ostudzić, pokroić w plastry, podawać ułożone na półmisku, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Szynkę winogronową w sosie winogronowym ; Szynkę pieczoną w szpinaku ; Szynkę szpikowaną goździkami w polewie morelowej