Składniki
- 2 woreczki ryżu parboiled
- 2 ogórki sałatkowe
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 50 g zielonych oliwek (1/2 małego słoiczka)
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
Etapy przygotowania
- Ryż ugotować na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryżu, osączyć, ostudzić.
- Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oliwki osączyć z zalewy, pokroić w krążki, szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać, odstawić.
- Oliwę połączyć z octem winnym, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.
- Wystudzony ryż połączyć z pokrojonymi ogórkami, pokrojoną papryką, pokrojonymi pomidorami i oliwkami, dodać groszek konserwowy, przemieszać, całość polać przygotowanym sosem, bardzo dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Sałatkę przełożyć do salaterki, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Info Kulinarka
Sałatka będzie wyśmienicie smakowała z dodatkiem wędzonej ryby lub z dodatkiem tuńczyka z puszki
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sałatkę ryżową z parówkami ; Sałatkę ryżową z szynką ; Sosy do sałatek i surówek