SAŁATKA RYŻOWA Z WARZYWAMI


Składniki

  • 2 woreczki ryżu parboiled
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 50 g zielonych oliwek (1/2 małego słoiczka)
  • 2 łyżki groszku konserwowego

Składniki na sos

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku

Etapy przygotowania

  • Ryż ugotować na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryżu, osączyć, ostudzić.
  • Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oliwki osączyć z zalewy, pokroić w krążki, szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać, odstawić.
  • Sos; oliwę połączyć z octem winnym, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.
  • Wystudzony ryż połączyć z pokrojonymi ogórkami, pokrojoną papryką, pokrojonymi pomidorami i oliwkami, dodać groszek konserwowy, przemieszać, całość polać przygotowanym sosem, bardzo dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Sałatkę przełożyć do salaterki, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.


Info Kulinarka

Sałatka będzie wyśmienicie smakowała z dodatkiem wędzonej ryby lub z dodatkiem tuńczyka z puszki

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sałatkę ryżową z parówkami ; Sałatkę ryżową z szynką ; Sosy do sałatek i surówek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]