SAŁATKA RYŻOWA Z SZYNKĄ

Sałatka (OneDrive) 
Składniki

  • 20 dag ryżu parboiled
  • 30 dag szynki w kawałku
  • 20 dag pomidorów koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy 
  • 1 pęczek rzodkiewki

Składniki na sos

  • 15 dag twarożku ziołowego
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ryż wsypać do osolonego wrzątku, ugotować na sypko Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania (w przepisie użyto ryżu białego w woreczkach marki Risana, ryż gotowany 20 minut), przelać zimną wodą, odsączyć, ostudzić.
  • Szynkę pokroić na zapałkę, pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół, ogórek umyć, osuszyć, pokroić w w półplasterki, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki.
  • Sos; serek utrzeć z mlekiem, oliwą i octem, szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać, dodać do serka, całość przyprawić solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive) 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sałatkę ryżową z serem

Sałatka (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]