Składniki
- 20 dag ryżu parboiled
- 30 dag szynki w kawałku
- 20 dag pomidorów koktajlowych
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek rzodkiewki
Składniki na sos
- 15 dag twarożku ziołowego
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ryż wsypać do osolonego wrzątku, ugotować na sypko Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania (w przepisie użyto ryżu białego w woreczkach marki Risana, ryż gotowany 20 minut), przelać zimną wodą, odsączyć, ostudzić.
- Szynkę pokroić na zapałkę, pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół, ogórek umyć, osuszyć, pokroić w w półplasterki, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki.
- Sos; serek utrzeć z mlekiem, oliwą i octem, szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać, dodać do serka, całość przyprawić solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sałatkę ryżową z serem