Składniki
- 2 woreczki ryżu parboiled
- 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285 g)
- 2 pory
- 5 jajek
- 25 dag sera żółtego w kawałku
- 20 dag szynki w kawałku
- 12 łyżek majonezu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ryż wsypać do osolonego wrzątku ugotować na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania (w przepisie użyto ryżu białego w woreczkach marki Risana, ryż gotowany 20 minut) przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.
- Kukurydzę osączyć z zalewy, pory umyć, oczyścić, białe części pokroić w cienkie krążki, jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę, ser (w przepisie użyto ser Gołda) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szynkę pokroić na zapałkę.
- Wszystkie składniki połączyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki, na 2 - 3 godziny.
- Przed podaniem, wierzch sałatki posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sałatkę ryżową z parówkami ; Sałatkę ryżową z szynką