SAŁATKA RYŻOWA Z SEREM

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 2 woreczki ryżu parboiled
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285 g)
  • 2 pory
  • 5 jajek
  • 25 dag sera żółtego w kawałku
  • 20 dag szynki w kawałku
  • 12 łyżek majonezu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ryż wsypać do osolonego wrzątku ugotować na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania (w przepisie użyto ryżu białego w woreczkach marki Risana, ryż gotowany 20 minut) przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.
  • Kukurydzę osączyć z zalewy, pory umyć, oczyścić, białe części pokroić w cienkie  krążki, jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w małą kostkę, ser (w przepisie użyto ser Gołda) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szynkę pokroić na zapałkę.
  • Wszystkie składniki połączyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki, na 2 - 3 godziny.
  • Przed podaniem, wierzch sałatki posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Sałatkę ryżową z parówkami ; Sałatkę ryżową z szynką

Sałatka (OneDrive0Sałatka (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]