Składniki
- 40 dag ryżu parboiled
- 30 dag cienkich parówek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki oleju
- tymianek, oregano
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ryż wsypać do osolonego wrzątku, ugotować na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania (w przepisie użyto ryżu białego w woreczkach marki Risana, ryż gotowany 20 minut), odcedzić, ostudzić.
- Parówki obrać z osłonek (w przepisie użyto parówki wieprzowe Berlinki marki Morliny), pokroić skośnie na kawałki.
- Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na cztery ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić poprzecznie w krótkie paski.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone parówki, smażyć około 5 minut, dodać pokrojone papryki, przyprawić tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać pomidory z puszki, wymieszać, dusić pod przykryciem 4 minuty, odstawić do wystudzenia.
- Zimny ryż wymieszać z wystudzonym sosem warzywno-parówkowym, odstawić do lodówki na 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sałatkę ryżową z serem