Składniki
- 2 woreczki ryżu długoziarnistego
- 20 dag mrożonego groszku
- 30 dag piersi indyka
- 5 mandarynek
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 5 łyżek majonezu
- 1 mandarynka
- 1 mała cytryna
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązki natki pietruszki
- kilka źdźbeł szczypiorku
Etapy przygotowania
- Ryż ugotować na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryżu, osączyć, ostudzić, wyjąć z woreczków, odstawić.
- Groszek (bez rozmrażania) wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody, gotować (blanszować) 2 – 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, na durszlaku przelać zimną wodą, osączyć, odstawić.
- Pierś indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, mieszając obsmażyć na rozgrzanym oleju, obsmażone mięso posypać curry, przemieszać, smażyć jeszcze około 5 minut, co jakiś czas przemieszać, pod koniec smażenia mięso przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia, gałązki natki pietruszki i źdźbła szczypiorku opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Mandarynki obrać, 2 mandarynki podzielić w plasterki, pozostałe podzielić na ćwiartki, odstawić.
- Sos; majonez połączyć z sokiem wyciśniętym z mandarynki, dodać szczyptę cukru, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na około 5 – 10 minut.
- Ryż połączyć z groszkiem, dodać usmażone mięso, całość polać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać, dodać pokrojone mandarynki (kilka plasterków odłożyć do dekoracji), przemieszać, odstawić.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch udekorować odłożonymi plasterkami mandarynki, oprószyć posiekanym szczypiorkiem i posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące smażenia drobiu ; Rady dotyczące ryżu ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sosy do sałatek i surówek ; Sałatki