Składniki
- 80 dag świeżych pieczarek
- 60 dag świeżych kurek
- 2 dag suszonych borowików
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 2 żółtka
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka jasnego octu winnego
- 6 łyżki posiekanych listków bazylii
- szczypta soli
Etapy przygotowania
- Borowiki zalać szklanką letniej przegotowanej wody, moczyć 4 godziny (najlepiej całą noc), wyjąć z wody, posiekać (wywar zachować), pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, kurki oczyścić, opłukać, odciąć końcówki nóżek, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić, dymki ze szczypiorem oczyścić, opłukać, cebulki pokroić w talarki, część szczypioru posiekać (do posypania wierzchu sałatki).
- Na patelni roztopić masło, dodać kurki i pieczarki, lekko przesmażyć (najlepiej pieczarki i kurki przesmażyć oddzielnie), przełożyć do rondla, dodać namoczone i posiekane borowiki, podlać wywarem pozostałym z moczenia grzybów, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 6 – 8 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić, wystudzić.
- Sos; żółtko utrzeć z musztardą, cukrem, octem winnym i szczyptą soli na jednolitą masę, cały czas ucierając do masy powoli dolewać oliwę, ucierać do czasu, aż masa zgęstnieje, do masy dodać śmietanę i posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Wystudzone grzyby połączyć z talarkami dymki, polać przygotowanym sosem, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do salaterki, wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorem, schłodzić w lodówce.
Info Kulinarka
Znakomita z chrupiącym pieczywem, wyśmienita przystawka do mięs pieczonych i wędlin
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos ziołowy z jakiem