SAŁATKA GRZYBOWA W SOSIE ZIOŁOWYM


Składniki

  • 25 dag kurek ze słoika w zalewie (mogą być mrożone)
  • 20 dag pieczarek
  • 5 dag suszonych borowików
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 3 łyżki posiekanych listków bazylii
  • szczypta soli

Etapy przygotowania

  • Borowiki zalać 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody, moczyć 3 godziny, wyjąć z wody, posiekać (wywar zachować), kurki ze słoika osączyć z zalewy (mrożone rozmrozić, osączyć), pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki, dymki ze szczypiorem oczyścić, opłukać, cebulki pokroić w talarki, szczypior posiekać.
  • Na patelni roztopić masło, dodać osączone kurki i pokrojone pieczarki, przemieszać, lekko przesmażyć, dodać namoczone i posiekane borowiki, podlać wywar pozostałym z moczenia grzybów, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 – 8 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić, wystudzić.
  • Sos; żółtko utrzeć z musztardą, cukrem, octem winnym i szczyptą soli na jednolitą masę, cały czas ucierając do masy powoli dolewać oliwę, ucierać do czasu, aż masa zgęstnieje, do masy dodać śmietanę i posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Wystudzone grzyby w salaterce połączyć z talarkami dymki, polać przygotowanym sosem, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorem.

 

Info Kulinarka

Znakomita z chrupiącym pieczywem, wyśmienity dodatek do wędlin i mięs pieczonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]