SAŁATKA GRZYBOWA W SOSIE ZIOŁOWYM

Sałatka (OneDrive)   
Składniki

  • 80 dag świeżych pieczarek
  • 60 dag świeżych kurek
  • 2 dag suszonych borowików
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Składniki na sos

Sos (OneDrive)

  • 2 żółtka
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka jasnego octu winnego
  • 6 łyżki posiekanych listków bazylii
  • szczypta soli

Etapy przygotowania

  • Borowiki zalać szklanką letniej przegotowanej wody, moczyć 4 godziny (najlepiej całą noc), wyjąć z wody, posiekać (wywar zachować), pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, kurki oczyścić, opłukać, odciąć końcówki nóżek, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić, dymki ze szczypiorem oczyścić, opłukać, cebulki pokroić w talarki, część szczypioru posiekać (do posypania wierzchu sałatki).
  • Na patelni roztopić masło, dodać kurki i pieczarki, lekko przesmażyć (najlepiej pieczarki i kurki przesmażyć oddzielnie), przełożyć do rondla, dodać namoczone i posiekane borowiki, podlać wywarem pozostałym z moczenia grzybów, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 6 – 8 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odstawić, wystudzić.
  • Sos; żółtko utrzeć z musztardą, cukrem, octem winnym i szczyptą soli na jednolitą masę, cały czas ucierając do masy powoli dolewać oliwę, ucierać do czasu, aż masa zgęstnieje, do masy dodać śmietanę i posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Wystudzone grzyby połączyć z talarkami dymki, polać przygotowanym sosem, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do salaterki, wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorem, schłodzić w lodówce.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Znakomita z chrupiącym pieczywem, wyśmienita przystawka do mięs pieczonych i wędlin

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos ziołowy z jakiem 

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]