ŁOSOŚ W SZPINAKU


Składniki

  • 80 dag filetów z łososia bez skóry
  • 50 dag szpinaku
  • 15 dag sera gorgonzola
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 4 łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z 1 cytryny, odstawić, obrać 3 ząbki czosnku, przecisnąć je przez praskę i natrzeć nimi filety, filety pokroić na porcje według uznania, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Szpinak umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oberwać listki bez ogonków, wrzucić do wrzącej osolonej wody, ponownie zagotować, dokładnie odcedzić na durszlaku (mrożony rozmrozić, bez gotowania dokładnie odcedzić na durszlaku).
  • Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, odstawić, cytrynę umyć, pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, przekroić na pół, odstawić.
  • Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać odcedzony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić, wystudzić.
  • W rondelku na małym ogniu roztopić pozostałe 2 łyżki masła, na roztopione masło wlać śmietanę, wycisnąć sok z jednej połówki przekrojonej cytryny, mieszając gotować do czasu aż sos zacznie gęstnieć, do gęstniejącego sosu dodać wystudzony szpinak, wkruszyć ser, mieszając dusić na małym ogniu do czasu, aż ser się roztopi, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Na patelni mocno rozgrzać sporą ilość oleju, filety rybne wyjąć z lodówki, smażyć na złocisty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, usmażone filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, naczynie zakryć, wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, aby ryba doszła w środku.
  • Filety i szpinak podawać na gorąco, połowę szpinaku rozprowadzić na półmisku, ułożyć na nim filety wyjęte z piekarnika, na wierzchu filetów rozprowadzić pozostały szpinak, całość udekorować pozostałą częścią cytryny pokrojonej w plasterki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Łososia smażonego w panierce ; Łososia z pikantną salsą ; Łososia z porem w sosie winnym

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]