ŁOSOŚ Z PIKANTNĄ SALSĄ


Składniki

  • 80 dag filetów z łososia bez skóry
  • 60 dag pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 cytryna
  • masło
  • olej
  • sól, pieprz
  • liście sałaty do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć, pokroić na porcje według uznania, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, każdą porcję ułożyć na posmarowanym olejem kawałku folii aluminiowej, na wierzchu każdej porcji ułożyć wiórki masła i zawinąć w folii.
  • Porcje łososia zawinięte w folii ułożyć w brytfance, piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, papryczki chili umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę.
  • Salsa; cebulę i czosnek zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju, dodać pokrojone papryczki chili, przemieszać, chwilę przesmażyć, dodać pokrojone pomidory, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem.
  • Porcje łososia wyjąć z folii, ułożyć na liściach sałaty, podawać na ciepło z pomidorową salsą ułożoną na łososiu.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]