Składniki
- 80 dag filetów z łososia bez skóry
- 60 dag pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 1 cytryna
- masło
- olej
- sól, pieprz
- liście sałaty do dekoracji
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, pokroić na porcje według uznania, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, każdą porcję ułożyć na posmarowanym olejem kawałku folii aluminiowej, na wierzchu każdej porcji ułożyć wiórki masła i zawinąć w folii.
- Porcje łososia zawinięte w folii ułożyć w brytfance, piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, papryczki chili umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę.
- Salsa; cebulę i czosnek zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju, dodać pokrojone papryczki chili, przemieszać, chwilę przesmażyć, dodać pokrojone pomidory, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem.
- Porcje łososia wyjąć z folii, ułożyć na liściach sałaty, podawać na ciepło z pomidorową salsą ułożoną na łososiu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju