Składniki
- 80 dag schabu bez kości
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 3 duże marchewki
- 1 pęczek koperku
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka pierzu czarnego w ziarenkach
- mąka
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z włókien, pokroić na 5 kotletów, lekko z obu stron rozbić je dłonią, oprószyć solą, pieprzem i mąką, od razu obsmażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju, obsmażone kotlety odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, grubo poszatkować, cebulę obrać, pokroić w kostkę, marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- W garnku na 3 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać poszatkowaną kapustę i startą marchewkę, przemieszać, dodać ziarenka pieprzu, oprószyć kminkiem i szczyptą soli, ponownie przemieszać, zalać szklanką gorącego bulionu, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, następnie do warzyw dodać obsmażone kotlety, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
- Kotlety z kapustą podawać na ciepło, wierzch oprószyć posiekanym koperkiem, przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące smażenia mięsa ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju