Składniki
- 1 podudzie kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 duże kwaszone ogórki
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera z liśćmi
- 1/2 pęczka koperku
- 4 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 kostki rosołowe
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- W garnku, pod przykryciem, zagotować 2 l wody z 3 kostkami rosołowymi, do gotującego się wywaru, włożyć umyte mięso, gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, po tym czasie dodać kaszę jęczmienną opłukaną w zimnej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy, przemieszać, gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut, następnie z garnka wyjąć mięso, zupę przyprawić solą i pieprzem, gotować dalej.
- Wyjęte mięso przestudzić, oddzielić od kości, pokroić na kawałki, odstawić, ogórki (wg receptury Kulinarka) obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, ugotować oddzielnie w lekko osolonej wodzie, ugotowane, wyjąć z wody, odstawić.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulki umyć, obrać, posiekać, szczypior, liście selera i koperek opłukać, posiekać, wszystkie warzywa wraz z posiekanymi liśćmi selera i posiekanym koperkiem (oprócz szczypioru)zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do gotowanej zupy, następnie do zupy dodać pokrojone mięso, starte ogórki oraz ugotowane ziemniaki, całość przemieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, mieszając, do zupy cienkim strumieniem, powoli, wlać śmietanę, nie przestając mieszać, zupę ponownie zagotować, odstawić.
- Zupę podawać posypaną posiekanym szczypiorem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory