Składniki
- 5 skrzydełek kurczaka
- 3 suszone grzybki
- 1 liść laurowy
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 ziemniaki
- 1/2 szklanki kaszy perłowej
- 1 łyżka maggi
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, zalać wrzątkiem 1,5 l wody, zagotować, zebrać powstałe “ szumowiny ”, dodać grzybki, liść laurowy, pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ponownie zagotować.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, kaszę opłukać w zimnej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Do gotowanej zupy dodać pokrojone ziemniaki, a następnie opłukaną w zimnej wodzie kaszę, gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, pod koniec gotowania dodać maggi, do smaku sól i pieprz.
- Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów