KRUPNIK


Składniki

  • 5 skrzydełek kurczaka
  • 3 suszone grzybki
  • 1 liść laurowy
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy perłowej
  • 1 łyżka maggi
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, zalać wrzątkiem 1,5 l wody, zagotować, zebrać powstałe “ szumowiny ”, dodać grzybki, liść laurowy, pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ponownie zagotować.
  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, kaszę opłukać w zimnej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Do gotowanej zupy dodać pokrojone ziemniaki, a następnie opłukaną w zimnej wodzie kaszę, gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, pod koniec gotowania dodać maggi, do smaku sól i pieprz.
  • Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące grzybów

Kulinarek poleca; Krupnik inaczej ; Zupy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]