SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĄTRÓBKĄ


Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 1 mały kalafior
  • 1 papryka czerwona
  • 2 papryki marynowane
  • 1,5 pęczka szczypiorku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • oregano
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Wątróbki oczyścić, opłukać, osączyć, obsmażyć na rozgrzanym oleju, obficie oprószyć oregano, przemieszać, chwilę dusić pod przykryciem na małym ogniu, odstawić, wystudzić.
  • Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, doprowadzić do wrzenia, gotować (blanszować) około 5 minut  Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, Zobacz Info: Rady dotyczące gotowania warzyw,osączyć, ostudzić.
  • Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, papryki marynowane osączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Ziemniaki połączyć z wątróbkami, kalafiorem i pokrojoną w kostkę papryką, dodać posiekany szczypiorek (część pozostawić do dekoracji), przyprawić oregano, solą i pieprzem, skropić oliwą, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek poleca; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]