SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM I KWASZONYM OGÓRKIEM


Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 30 dag kiszonych ogórków
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić na plasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
  • Ogórki osączyć, pokroić na plasterki, jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne pokroić na plasterki, paprykę umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Sos; oliwę utrzeć z sokiem z cytryny i musztardą, połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone ziemniaki, jajka, ogórki, jabłko, paprykę, posiekaną natkę pietruszki (część pozostawić do dekoracji) połączyć, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, polać sosem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 20 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać pozostałą natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]