KOTLETY Z MINTAJA W SOSIE JOGURTOWYM

Kotlety 
Składniki
  • 80 dag filetów z mintaja bez skóry
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki tartej bułki
  • rozmaryn
  • olej
  • sól, pieprz

Składniki na sos

Sos

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, pokroić na mniejsze części, usunąć ewentualne ości, bułkę namoczyć w mleku, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Filety wraz z odciśniętą bułką przepuścić przez maszynkę.
  • Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do masy rybnej, przemieszać, wbić 1 jajko, przyprawić rozmarynem, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić jednolitą masę.
  • Z masy uformować owalne kotlety, każdy obtoczyć w roztrzepanych 2 jajkach i tartej bułce, smażyć na rumiano po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Sos; jogurt połączyć z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać posiekany koperek, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podawać na ciepło lub zimno z sosem jogurtowym.

Kotlety z mintaja (OneDrive0

Kotlety z mintaja (OneDrive)

Kotlety

Info Kulinarka

Do kotletów na ciepło sos jogurtowy można zastąpić sosem koperkowym

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z miętą ; Sos jogurtowy z papryką

Sos (OneDrive)

Kulinarek poleca; Sos koperkowy

Sos koperkowy do potraw (OneDrive) 

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]