Składniki
- 80 dag karkówki bez kości
Składniki marynaty
- 12 łyżek oliwy ekstra vergin
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżeczki cynamonu
- gałka muszkatołowa
- sól
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć na kotlety grubości 1 cm, każdy rozbić pięścią (do rozbicia mięsa nie należy używać tłuczka, mięso będzie za suche).
- Marynata; oliwę połączyć z miodem, mieszając dodawać kolejno pozostałe składniki, przyprawić gałką muszkatołową i solą, odstawić pod przykryciem na około 5 minut.
- Marynatą posmarować kotlety, w zakrytym naczyniu odstawić na noc do lodówki.
- Kotlety grillować na ruszcie około 20 minut odwracając je w czasie grillowania 2 – 3 razy.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Karkówkę z grilla w marynacie miodowej ; Karkówkę z grilla w marynacie pikantnej ; Karkówkę z grilla w marynacie piwnej
Kulinarek poleca; Marynaty do mięs