NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI


Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 40 dag naturalnego serka homogenizowanego
  • 5 dag rodzynek
  • 10 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka wiśni z kompotu
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki dodatkowe

  • wiórki ciemnej czekolady
  • cukier puder
  • kilka gałązek mięty

Etapy przygotowania

  • Ciasto; żółtka z 2 jajek (białka zachować) zmiksować z mlekiem, mąką, olejem, cukrem pudrem i szczyptą soli, odstawić na około 10 minut, delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
  • Nadzienie; rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć, wiśnie (Kulinarek poleca wiśnie z Kompotu wiśniowego wg receptury Kulinarka) wydrylować, przemieszać z rodzynkami, skropić rumem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, kostki czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach, serek homogenizowany połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, startą czekoladą, dokładnie wymieszać.
  • Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, usmażone naleśniki ułożyć jeden na drugim w stosik, zapobiegnie to ich wysychaniu.
  • Na połowie każdego usmażonego naleśnika rozprowadzić 2 – 3 łyżki nadzienia, nadzienie posypać wiśniami i rodzynkami, każdy naleśnik złożyć na cztery, oprószyć wiórkami czekolady, obficie posypać cukrem pudrem, udekorować listkami mięty, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek poleca; Kompot wiśniowy

Kulinarek poleca; Naleśniki z bakaliami ; Naleśniki z boczkiem i szpinakiem ; Naleśniki z serem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]