Składniki na ciasto
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
Składniki na nadzienie
- 40 dag naturalnego serka homogenizowanego
- 5 dag rodzynek
- 10 kostek gorzkiej czekolady
- 1 szklanka wiśni z kompotu
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki dodatkowe
- wiórki ciemnej czekolady
- cukier puder
- kilka gałązek mięty
Etapy przygotowania
- Ciasto; żółtka z 2 jajek (białka zachować) zmiksować z mlekiem, mąką, olejem, cukrem pudrem i szczyptą soli, odstawić na około 10 minut, delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
- Nadzienie; rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć, wiśnie (Kulinarek poleca wiśnie z Kompotu wiśniowego wg receptury Kulinarka) wydrylować, przemieszać z rodzynkami, skropić rumem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, kostki czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach, serek homogenizowany połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, startą czekoladą, dokładnie wymieszać.
- Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, usmażone naleśniki ułożyć jeden na drugim w stosik, zapobiegnie to ich wysychaniu.
- Na połowie każdego usmażonego naleśnika rozprowadzić 2 – 3 łyżki nadzienia, nadzienie posypać wiśniami i rodzynkami, każdy naleśnik złożyć na cztery, oprószyć wiórkami czekolady, obficie posypać cukrem pudrem, udekorować listkami mięty, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Kompot wiśniowy
Kulinarek poleca; Naleśniki z bakaliami ; Naleśniki z boczkiem i szpinakiem ; Naleśniki z serem