Składniki na ciasto
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
Składniki na nadzienie
- 30 dag twarogu
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów włoskich
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany kremówki
Składniki dodatkowe
- cukier puder
- olej
Etapy przygotowania
- Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osaczyć, orzechy drobno posiekać.
- Ciasto; żółtka z 2 jajek (białka zachować) zmiksować z mlekiem, mąką, olejem, cukrem pudrem i szczyptą soli, odstawić na około 10 minut, delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
- Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia naleśników.
- Nadzienie; twaróg zmiksować z żółtkami z 2 jajek (białka zachować), śmietaną i cukrem, następnie do nadzienia dodać namoczone i osączone rodzynki oraz posiekane orzechy, przemieszać, całość delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
- Usmażone naleśniki z jednej strony posmarować przygotowanym nadzieniem, każdy naleśnik zwinąć w rulon, ułożyć jeden obok drugiego w natłuszczonym olejem, podłużnym żaroodpornym naczyniu, piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Naleśniki obficie posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło zaraz po upieczeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Naleśniki z boczkiem i szpinakiem ; Naleśniki z serem ; Naleśniki z wiśniami