NALEŚNIKI Z BAKALIAMI


Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 30 dag twarogu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Składniki dodatkowe

  • cukier puder
  • olej

Etapy przygotowania

  • Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osaczyć, orzechy drobno posiekać.
  • Ciasto; żółtka z 2 jajek (białka zachować) zmiksować z mlekiem, mąką, olejem, cukrem pudrem i szczyptą soli, odstawić na około 10 minut, delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
  • Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia naleśników.
  • Nadzienie; twaróg zmiksować z żółtkami z 2 jajek (białka zachować), śmietaną i cukrem, następnie do nadzienia dodać namoczone i osączone rodzynki oraz posiekane orzechy, przemieszać, całość delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
  • Usmażone naleśniki z jednej strony posmarować przygotowanym nadzieniem, każdy naleśnik zwinąć w rulon, ułożyć jeden obok drugiego w natłuszczonym olejem, podłużnym żaroodpornym naczyniu, piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Naleśniki obficie posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło zaraz po upieczeniu.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek

Kulinarek poleca; Naleśniki z boczkiem i szpinakiem ; Naleśniki z serem ; Naleśniki z wiśniami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]