Składniki na ciasto
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
Składniki na nadzienie
- 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki dodatkowe
- wiórki ciemnej czekolady
- cukier puder
Etapy przygotowania
- Ciasto; żółtka z 2 jajek (białka zachować) zmiksować z mlekiem, mąką, olejem, cukrem pudrem i szczyptą soli, odstawić na około 10 minut, delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
- Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia naleśników.
- Nadzienie; śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek homogenizowany, dokładnie wymieszać.
- Usmażone naleśniki z jednej strony posmarować przygotowanym nadzieniem i posypać wiórkami czekolady, każdy naleśnik złożyć na cztery, obficie posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Naleśniki z bakaliami ; Naleśniki z boczkiem i szpinakiem ; Naleśniki z wiśniami