NALEŚNIKI Z SEREM


Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki dodatkowe

  • wiórki ciemnej czekolady
  • cukier puder

Etapy przygotowania

  • Ciasto; żółtka z 2 jajek (białka zachować) zmiksować z mlekiem, mąką, olejem, cukrem pudrem i szczyptą soli, odstawić na około 10 minut, delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na gęstą, szklistą pianę.
  • Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia naleśników.
  • Nadzienie; śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek homogenizowany, dokładnie wymieszać.
  • Usmażone naleśniki z jednej strony posmarować przygotowanym nadzieniem i posypać wiórkami czekolady, każdy naleśnik złożyć na cztery, obficie posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło zaraz po usmażeniu.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek

Kulinarek poleca; Naleśniki z bakaliami ; Naleśniki z boczkiem i szpinakiem ; Naleśniki z wiśniami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]