Składniki na ciasto
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
- sól
Składniki na nadzienie
- 40 dag mrożonego szpinaku
- 20 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 10 dag żółtego sera w plasterkach
- olej
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ciasto; jajka zmiksować z mlekiem, mąką, olejem i szczyptą soli, odstawić na około 15 minut.
- Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia naleśników.
- Szpinak rozmrozić, osączyć, boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Nadzienie; na patelni roztopić masło, dodać osączony szpinak, pokrojony boczek, posiekaną cebulę i posiekany czosnek, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, odstawić, wystudzić, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wbić jajka, dodać śmietanę, delikatnie wymieszać.
- Usmażone naleśniki z jednej strony posmarować przygotowanym nadzieniem, każdy naleśnik zwinąć w luźny rulon, ułożyć jeden obok drugiego w natłuszczonym olejem, podłużnym żaroodpornym naczyniu, wierzch naleśników obłożyć plasterkami żółtego sera, piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Naleśniki przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło zaraz po upieczeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek
Kulinarek poleca; Naleśniki z bakaliami ; Naleśniki z serem ; Naleśniki z wiśniami