NALEŚNIKI Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM


Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 20 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 10 dag żółtego sera w plasterkach
  • olej
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ciasto; jajka zmiksować z mlekiem, mąką, olejem i szczyptą soli, odstawić na około 15 minut.
  • Na patelni teflonowej (bez oleju), usmażyć z przygotowanego ciasta cienkie naleśniki Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia naleśników.
  • Szpinak rozmrozić, osączyć, boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Nadzienie; na patelni roztopić masło, dodać osączony szpinak, pokrojony boczek, posiekaną cebulę i posiekany czosnek, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, odstawić, wystudzić, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wbić jajka, dodać śmietanę, delikatnie wymieszać.
  • Usmażone naleśniki z jednej strony posmarować przygotowanym nadzieniem, każdy naleśnik zwinąć w luźny rulon, ułożyć jeden obok drugiego w natłuszczonym olejem, podłużnym żaroodpornym naczyniu, wierzch naleśników obłożyć plasterkami żółtego sera, piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Naleśniki przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło zaraz po upieczeniu.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek

Kulinarek poleca; Naleśniki z bakaliami ; Naleśniki z serem ; Naleśniki z wiśniami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]