Składniki
- 7 dużych ziemniaków
- 60 dag wątróbek drobiowych
- 1 mały kalafior
- 1 papryka czerwona
- 2 duże papryki marynowane
- 1 pęczka szczypiorku
- 12 łyżek oliwy
- 2 łyżki oleju
- oregano
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w dużą kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Wątróbki oczyścić, opłukać, osączyć, obsmażyć na rozgrzanym oleju, obficie oprószyć oregano, przemieszać, chwilę dusić pod przykryciem na małym ogniu, odstawić, wystudzić, pokroić w dużą kostkę
- Kalafior umyć, podzielić na małe różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, doprowadzić do wrzenia, gotować (blanszować) około 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, Zobacz Info: Rady dotyczące gotowania warzyw,osączyć, ostudzić.
- Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, papryki marynowane osączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Ziemniaki połączyć z wątróbkami, kalafiorem i pokrojoną w kostkę papryką, dodać posiekany szczypiorek (część pozostawić do dekoracji), przyprawić oregano, solą i pieprzem, skropić oliwą, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju
Kulinarek poleca; Paprykę marynowaną w ziołach ; Paprykę marynowaną w ziołach na ostro ; Paprykę marynowaną z czosnkiem ; Przetwory