Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 30 dag kiszonych ogórków
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w półplasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- Ogórki osączyć, pokroić na plasterki, jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne pokroić na plasterki, paprykę umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Sos; oliwę utrzeć z sokiem z cytryny i musztardą, połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać.
- Pokrojone ziemniaki, jajka, ogórki, jabłko, paprykę, posiekaną natkę pietruszki (część pozostawić do dekoracji) połączyć, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, polać sosem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 20 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać pozostałą natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory