OMLET Z BUKIETEM WARZYW


Składniki na ciasto

  • 8 jajek
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • sól

Składniki na farsz

  • 1/2 kalafiora
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 papryka zielona
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pęczek pietruszki
  • bazylia
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na bardzo małe różyczki, łodyżki różyczek odciąć i pokroić je w cieniutkie plasterki, marchewki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w małą kostkę, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Różyczki kalafiora wraz z pokrojonymi łodyżkami i pokrojoną marchewką ugotować (blanszować) na półmiękko w lekko osolonym wrzątku Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, przecedzić, osaczyć.
  • Farsz; w rondlu na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, ugotowany kalafior i ugotowaną marchewkę, mieszając chwilę przesmażyć, całość oprószyć mąką, przemieszać, podlać bulionem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania do farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, do smaku bazylię, sól i pieprz, przemieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Ciasto; jajka wbić do miseczki i roztrzepać je ze śmietaną, dodać mąkę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wlać 1/4 ciasta, usmażyć z obu stron na złocisty kolor, w ten sam sposób usmażyć na pozostałym maśle kolejne trzy omlety Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia omletów.
  • Usmażone omlety wyłożyć ciepłym (podgrzanym) farszem, każdy złożyć na pół, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Omlet z parówką i pomidorem ; Omlet z pieczarkami ; Omlet z ziołami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]