Składniki na ciasto
- 8 jajek
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- sól
Składniki na farsz
- 1/2 kalafiora
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 papryka zielona
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 pęczek pietruszki
- bazylia
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na bardzo małe różyczki, łodyżki różyczek odciąć i pokroić je w cieniutkie plasterki, marchewki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w małą kostkę, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Różyczki kalafiora wraz z pokrojonymi łodyżkami i pokrojoną marchewką ugotować (blanszować) na półmiękko w lekko osolonym wrzątku Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, przecedzić, osaczyć.
- Farsz; w rondlu na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, ugotowany kalafior i ugotowaną marchewkę, mieszając chwilę przesmażyć, całość oprószyć mąką, przemieszać, podlać bulionem, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania do farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, do smaku bazylię, sól i pieprz, przemieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
- Ciasto; jajka wbić do miseczki i roztrzepać je ze śmietaną, dodać mąkę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wlać 1/4 ciasta, usmażyć z obu stron na złocisty kolor, w ten sam sposób usmażyć na pozostałym maśle kolejne trzy omlety Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia omletów.
- Usmażone omlety wyłożyć ciepłym (podgrzanym) farszem, każdy złożyć na pół, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Omlet z parówką i pomidorem ; Omlet z pieczarkami ; Omlet z ziołami