OMLET Z PIECZARKAMI


Składniki

  • 25 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Ciasto; żółtka z 4 jajek wbić do miseczki (białka zachować) i utrzeć ze szczyptą soli, białka ubić na gęstą, sztywną pianę, do ubitej piany dodać utarte żółtka i mąkę, całość delikatnie wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone pieczarki, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, do czasu całkowitego odparowania płynu, po odparowaniu płynu pieczarki przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, zdjąć z patelni połowę pieczarek, pozostałe pieczarki zalać połową ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu, aż zetnie się wierzch omleta, usmażony omlet zdjąć z patelni, na patelnię ponownie włożyć wcześniej zdjęte pieczarki, zalać je pozostałym ciastem, w ten sam sposób co poprzednio usmażyć drugi omlet Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia omletów.
  • Usmażone omlety złożyć na pół, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło od razu po usmażeniu.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia

Kulinarek poleca; Omlet z bukietem warzyw ; Omlet z parówką i pomidorem ; Omlet z ziołami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]