Składniki
- 25 dag pieczarek
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Ciasto; żółtka z 4 jajek wbić do miseczki (białka zachować) i utrzeć ze szczyptą soli, białka ubić na gęstą, sztywną pianę, do ubitej piany dodać utarte żółtka i mąkę, całość delikatnie wymieszać.
- Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone pieczarki, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, do czasu całkowitego odparowania płynu, po odparowaniu płynu pieczarki przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, zdjąć z patelni połowę pieczarek, pozostałe pieczarki zalać połową ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu, aż zetnie się wierzch omleta, usmażony omlet zdjąć z patelni, na patelnię ponownie włożyć wcześniej zdjęte pieczarki, zalać je pozostałym ciastem, w ten sam sposób co poprzednio usmażyć drugi omlet Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia omletów.
- Usmażone omlety złożyć na pół, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło od razu po usmażeniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia
Kulinarek poleca; Omlet z bukietem warzyw ; Omlet z parówką i pomidorem ; Omlet z ziołami