Składniki na ciasto
- 6 jajek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Składniki na farsz
- 2 duże parówki
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Jajka wbić do miseczki, roztrzepać z jogurtem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu, przemieszać.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wlać połowę masy jajecznej, usmażyć z obu stron na złocisty kolor, w ten sam sposób na pozostałym maśle usmażyć drugi omlet Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, usmażone omlety odstawić w ciepłe miejsce (np. do ciepłego piekarnika).
- Farsz; parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, pomidory umyć osuszyć, pokroić w plasterki, na patelni roztopić masło, dodać pokrojone parówki i pomidory, przemieszać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć 2 – 3 minuty, podawać od razu po usmażeniu.
- Usmażone omlety wyjąć z ciepłego piekarnika, wyłożyć przygotowanym farszem, każdy złożyć na pół, przybrać gałązką opłukanej i osuszonej natki pietruszki, podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Omlet z bukietem warzyw ; Omlet z pieczarkami ; Omlet z ziołami