OMLET Z PARÓWKĄ I POMIDOREM


Składniki na ciasto

  • 6 jajek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Składniki na farsz

  • 2 duże parówki
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Jajka wbić do miseczki, roztrzepać z jogurtem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu, przemieszać.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wlać połowę masy jajecznej, usmażyć z obu stron na złocisty kolor, w ten sam sposób na pozostałym maśle usmażyć drugi omlet Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, usmażone omlety odstawić w ciepłe miejsce (np. do ciepłego piekarnika).
  • Farsz; parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, pomidory umyć osuszyć, pokroić w plasterki, na patelni roztopić masło, dodać pokrojone parówki i pomidory, przemieszać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć 2 – 3 minuty, podawać od razu po usmażeniu.
  • Usmażone omlety wyjąć z ciepłego piekarnika, wyłożyć przygotowanym farszem, każdy złożyć na pół, przybrać gałązką opłukanej i osuszonej natki pietruszki, podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Omlet z bukietem warzyw ; Omlet z pieczarkami ; Omlet z ziołami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]