SOS TRUSKAWKOWY Z RABARBAREM


Składniki

  • 40 dag truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju 

Etapy przygotowania

  • Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na małe kawałki, rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać, posiekać, goździki zmiażdżyć, odstawić.
  • Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone truskawki, pokrojony rabarbar, zmiażdżone goździki, przemieszać, oprószyć papryką, imbirem i rozmarynem, ponownie przemieszać, dusić na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok, dodać cukier, zwiększyć ogień, mieszając smażyć do uzyskania konsystencji konfitury, odstawić, wystudzić.
     

Info Kulinarka

Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), wyśmienity do zimnych mięs, wędlin i serów.

Kulinarek poleca; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos truskawkowy z kiwi ; Sos truskawkowy z warzywami ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]