Składniki
- 40 dag truskawek
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 cebula
- 2 goździki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oleju
Etapy przygotowania
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na małe kawałki, rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać, posiekać, goździki zmiażdżyć, odstawić.
- Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone truskawki, pokrojony rabarbar, zmiażdżone goździki, przemieszać, oprószyć papryką, imbirem i rozmarynem, ponownie przemieszać, dusić na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok, dodać cukier, zwiększyć ogień, mieszając smażyć do uzyskania konsystencji konfitury, odstawić, wystudzić.
Info Kulinarka
Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), wyśmienity do zimnych mięs, wędlin i serów.
Kulinarek poleca; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos truskawkowy z kiwi ; Sos truskawkowy z warzywami ; Przetwory