Składniki
- 2 kg truskawek
- 4 duże czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 6 łyżek octu winnego
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka gorczycy
Etapy przygotowania
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na małe kawałki, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, papryczki chili umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, posiekać.
- Pokrojone truskawki włożyć do garnka, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane papryczki chili, wsypać cukier, ziarenka gorczycy, oprószyć imbirem i kardamonem, zalać winem i octem, przemieszać, gotować na małym ogniu około 20 minut (co jakiś czas przemieszać), oprószyć tymiankiem, przemieszać, gotować dalej na małym ogniu około 60 minut, aż sos zgęstnieje (co jakiś czas przemieszać), odstawić, wystudzić.
- Sos nałożyć do małych słoiczków, słoiczki zakręcić, pasteryzować 5 – 8 minut.
Sos wyjęty ze słoika po 3 miesiącach
Info Kulinarka
Pikantny sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), doskonały sos do zimnych mięs, wędlin, serów, dań wegetariańskich i rozmaitych przekąsek. Jest świetną alternatywą dla popularnego keczupu oraz wykwintnym dodatkiem do potraw. Zda egzamin zarówno na przyjęciu, jak i podczas świątecznego obiadu czy kolacji.
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek ; Sos owocowy z warzywami ; Sos owocowy z kiwi ; Sos truskawkowy z rabarbarem