SOS OWOCOWY Z WARZYWAMI


Składniki

  • 60 dag owoców (gruszek, jabłek lub moreli)
  • 10 dag brązowego cukru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry

Etapy przygotowania

  • Owoce umyć, pokroić na małe kawałki (gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, morele przepołowić, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki), papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, posiekać Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Pokrojone owoce, posiekaną papryczkę chili, cebulę i czosnek włożyć do rondla, dodać cukier, cynamon, imbir i kolendrę, całość przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce puszczą sok (co jakiś czas przemieszać), zagotować, zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze na średnim ogniu około 10 minut, aż sos uzyska konsystencji konfitury, odstawić, wystudzić.
     

Info Kulinarka

Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), wyśmienity do zimnych mięs, wędlin, serów i dań wegetariańskich

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Przetwory ; Sos truskawkowy z warzywami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]