Składniki
- 60 dag owoców (gruszek, jabłek lub moreli)
- 10 dag brązowego cukru
- 1 mała papryczka chili
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry
Etapy przygotowania
- Owoce umyć, pokroić na małe kawałki (gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, morele przepołowić, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki), papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, posiekać Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Pokrojone owoce, posiekaną papryczkę chili, cebulę i czosnek włożyć do rondla, dodać cukier, cynamon, imbir i kolendrę, całość przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce puszczą sok (co jakiś czas przemieszać), zagotować, zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze na średnim ogniu około 10 minut, aż sos uzyska konsystencji konfitury, odstawić, wystudzić.
Info Kulinarka
Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), wyśmienity do zimnych mięs, wędlin, serów i dań wegetariańskich
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Przetwory ; Sos truskawkowy z warzywami