Składniki
- 30 dag truskawek
- 2 kiwi
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
Etapy przygotowania
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na małe kawałki, kiwi umyć, osuszyć, obrać, pokroić na małe kawałki, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, oprószyć papryką, imbirem i tymiankiem, dodać ziarenka białego pieprzu, ponownie przemieszać, chwilę dusić na małym ogniu, do podduszonej cebuli dodać pokrojone truskawki, pokrojone kiwi, ocet balsamiczny i cukier, przemieszać, dusić na małym ogniu, aż truskawki i kiwi puszczą sok, zwiększyć ogień, mieszając smażyć do uzyskania konsystencji konfitury, odstawić, wystudzić.
Info Kulinarka
Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), wyśmienity do zimnych mięs, wędlin i serów
Kulinarek poleca; Rady dotyczące truskawek ; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos truskawkowy z rabarbarem ; Sos truskawkowy z warzywami ; Przetwory