Składniki
- 4 filety z sandacza
- 10 dag szpinaku
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- 1 cytryna
- 1/2 dużego selera
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Szpinak dokładnie przebrać, oberwać liście bez ogonków i je umyć, osączyć, posiekać, marchewki obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać, posiekać, cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę, seler, opłukać, obrać, pokroić w kostkę, soczewicę opłukać, osączyć na sicie.
- Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną marchewkę, posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, pokrojony seler, przemieszać, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty, dodać osaczoną soczewicę, wlać bulion warzywny, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 35 minut, aż soczewica zmięknie, kiedy będzie już miękka wlać śmietanę, dodać posiekane listki szpinaku, pokrojony pomidor, całość oprószyć curry, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić jeszcze pod przykryciem na małym ogniu 5 minut.
- Na mocno rozgrzanej pozostałej oliwie, usmażyć z obu stron na rumiano, filety rybne Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Rybę podawać na ciepło z soczewicą duszoną w warzywach.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące soczewicy ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy