ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ


Składniki

  • 70 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag twardego żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę, boczek pokroić w słupki, kiełbasę pokroić w plasterki. 
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać i podsmażyć, boczek, kiełbasę, pokrojone ziemniaki, dodać mrożoną włoszczyznę, często mieszając smażyć na małym ogniu około 10 minut, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wymieszać, zestawić z ognia, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Bulion wymieszać ze śmietaną, musztardą, mąką ziemniaczaną, sosem polać ziemniaki w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki można polać Sosem beszamelowym z musztardą wg receptury Kulinarka), wierzch posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, aż ser się stopi i lekko zarumieni.
  • Ziemniaki podawać na ciepło z bukietem surówek.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ziemniaki zapiekane z parówkami

Kulinarek poleca; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]