Składniki
- 70 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 dag twardego żółtego sera
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę, boczek pokroić w słupki, kiełbasę pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać i podsmażyć, boczek, kiełbasę, pokrojone ziemniaki, dodać mrożoną włoszczyznę, często mieszając smażyć na małym ogniu około 10 minut, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wymieszać, zestawić z ognia, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Bulion wymieszać ze śmietaną, musztardą, mąką ziemniaczaną, sosem polać ziemniaki w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki można polać Sosem beszamelowym z musztardą wg receptury Kulinarka), wierzch posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, aż ser się stopi i lekko zarumieni.
- Ziemniaki podawać na ciepło z bukietem surówek.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki zapiekane z parówkami
Kulinarek poleca; Surówki