Składniki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Masło rozpuścić w rondelku, mieszając dodać i zasmażyć na nim mąkę (nie rumienić, bo sos będzie gorzki), zdjąć zasmażkę z ognia (zasmażka powinna być jasna), cały czas mieszając aby nie powstały grudki, powoli, cienkim strumieniem, wlać zimne mleko i rozprowadzić w nim zasmażkę, ponownie wstawić na ogień, stale mieszając zagotować, przyprawić solą i pieprzem, nie przestając mieszać gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje, odstawić.
- Do gorącego sosu dodać musztardę (musztardę sarepską można zastąpić inną musztardą pikantną), dokładnie wymieszać.
Info Kulinarka
Wyśmienity do białego mięsa, jaj gotowanych na twardo, ryb i zapiekanek ziemniaczanych z mięsem i wędlinami, zapiekane potrawy ładnie się przyrumienia jeśli sos zostanie posypany startym żółtym serem lub mozzarellą
Kulinarek poleca; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące sera
Kulinarek poleca; Sos beszamelowy ; Sos beszamelowy z papryką ; Sos beszamelowy z ziołami