Składniki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 mała papryczka chili
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Papryczkę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, drobno posiekać, odstawić.
- Masło rozpuścić w rondelku, mieszając dodać i zasmażyć na nim mąkę (nie rumienić, bo sos będzie gorzki), zdjąć zasmażkę z ognia (zasmażka powinna być jasna), cały czas mieszając aby nie powstały grudki, powoli, cienkim strumieniem, wlać zimne mleko i rozprowadzić w nim zasmażkę, ponownie wstawić na ogień, stale mieszając zagotować, przyprawić solą i pieprzem, nie przestając mieszać gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje, odstawić, lekko przestudzić.
- Do przestudzonego sosu dodać posiekaną papryczkę chili, całość zmiksować, podgrzać.
Info Kulinarka
Wyśmienity do białego mięsa, jaj gotowanych na twardo, ryb i pikantnych zapiekanek, zapiekane potrawy ładnie się przyrumienią jeśli sos zostanie posypany startym żółtym serem lub mozzarellą
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sos beszamelowy ; Sos beszamelowy z musztardą ; Sos beszamelowy z ziołami