Składniki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Koperek (koperek można zastąpić bazylią, estragonem, natką pietruszki lub tymiankiem) opłukać, osuszyć, drobno posiekać, odstawić.
- Masło rozpuścić w rondelku, mieszając dodać i zasmażyć na nim mąkę (nie rumienić, bo sos będzie gorzki), zdjąć zasmażkę z ognia (zasmażka powinna być jasna), cały czas mieszając aby nie powstały grudki, powoli, cienkim strumieniem, wlać zimne mleko i rozprowadzić w nim zasmażkę, ponownie wstawić na ogień, stale mieszając zagotować, przyprawić solą i pieprzem, nie przestając mieszać gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje, odstawić, lekko przestudzić.
- Do przestudzonego sosu dodać posiekany koperek, całość zmiksować, podgrzać.
Info Kulinarka
Wyśmienity do białego mięsa, jaj gotowanych na twardo, ryb i zapiekanek z makaronem, zapiekane potrawy ładnie się przyrumienią jeśli sos zostanie posypany startym żółtym serem lub mozzarellą
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sos beszamelowy ; Sos beszamelowy z musztardą ; Sos beszamelowy z papryką