Składniki
-  3 łyżki masła
 -  3 łyżki mąki pszennej
 -  2 szklanki mleka
 -  gałka muszkatołowa
 -  sól, biały pieprz
 
Etapy przygotowania
-  Masło rozpuścić w rondelku, mieszając dodać i zasmażyć na nim mąkę (nie rumienić, bo sos będzie gorzki), zdjąć zasmażkę z ognia (zasmażka powinna być jasna), cały czas mieszając aby nie powstały grudki, powoli, cienkim strumieniem, wlać zimne mleko i rozprowadzić w nim zasmażkę, ponownie wstawić na ogień, stale mieszając zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, nie przestając mieszać gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
 
Info Kulinarka
Wyśmienity do białego mięsa, jaj gotowanych na twardo, ryb, zapiekanek i zapiekanych szparagów, zapiekane potrawy ładnie się zarumienią jeśli sos zostanie posypany startym żółtym serem lub mozzarellą
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera
Kulinarek poleca; Sos beszamelowy z musztardą ; Sos beszamelowy z papryką ; Sos beszamelowy z ziołami