ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z PARÓWKAMI


Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 20 dag oscypka
  • 8 cienkich parówek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • majeranek
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupin, przekroić na połówki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu natartym 1 łyżką oleju, ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
  • Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
  • Posiekaną cebulę zarumienić na rozgrzanym pozostałym oleju, odstawić, do zeszklonej cebuli dodać plasterki parówek, przemieszać, całość wyłożyć na ziemniaki ułożone w żaroodpornym naczyniu, wierzch posypać startym serem, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, aż ser się całkowicie rozpuści i lekko zarumieni.
  • Wierzch ziemniaków posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać na ciepło z bukietem surówek.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ziemniaki zapiekane z boczkiem i kiełbasą ; Ziemniaki zapiekane z kiełbasą i papryką ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]