Składniki
- 1 kg małych ziemniaków
- 20 dag oscypka
- 8 cienkich parówek
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oleju
- majeranek
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na półtwardo Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupin, przekroić na połówki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu natartym 1 łyżką oleju, ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
- Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, cebulę obrać, posiekać, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Posiekaną cebulę zarumienić na rozgrzanym pozostałym oleju, odstawić, do zeszklonej cebuli dodać plasterki parówek, przemieszać, całość wyłożyć na ziemniaki ułożone w żaroodpornym naczyniu, wierzch posypać startym serem, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, aż ser się całkowicie rozpuści i lekko zarumieni.
- Wierzch ziemniaków posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać na ciepło z bukietem surówek.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ziemniaki zapiekane z boczkiem i kiełbasą ; Ziemniaki zapiekane z kiełbasą i papryką ; Surówki