Składniki
- 80 dag filetów z mintaja bez skóry
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 4 łyżki tartej bułki
- rozmaryn
- olej
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, pokroić na mniejsze części, usunąć ewentualne ości, bułkę namoczyć w mleku, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Filety wraz z odciśniętą bułką przepuścić przez maszynkę.
- Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do masy rybnej, przemieszać, wbić 1 jajko, przyprawić rozmarynem, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić jednolitą masę.
- Z masy uformować owalne kotlety, każdy obtoczyć w roztrzepanych 2 jajkach i tartej bułce, smażyć na rumiano po około 3 minuty z każdej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Sos; jogurt połączyć z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać posiekany koperek, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawać na ciepło lub zimno z sosem jogurtowym.
Info Kulinarka
Do kotletów na ciepło sos jogurtowy można zastąpić sosem koperkowym
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos jogurtowy z ogórkiem ; Sos jogurtowy z miętą ; Sos jogurtowy z papryką
Kulinarek poleca; Sos koperkowy