KURCZAK PIECZONY W MŁODEJ KAPUŚCIE


Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, kapustę umyć, poszatkować, cebulę obrać i posiekać, pomidory umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Mięso kurczaka natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, pod przykryciem odstawić do lodówki na około 45 minut.
  • Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać poszatkowaną kapustę, lekko posolić, smażyć, aż kapusta puści sok, do kapusty dodać pokrojone pomidorowy i przecier pomidorowy, przemieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Na rozgrzanym oleju z każdej strony podsmażyć na złocisty kolor porcje kurczaka, podsmażone mięso ułożyć na kapuście w żaroodpornym naczyniu, piec pod przykryciem około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kurczaka pieczonego w cytrynie ; Kurczaka pieczonego w warzywach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]