Składniki
- 1 cały kurczak
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, kapustę umyć, poszatkować, cebulę obrać i posiekać, pomidory umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso kurczaka natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, pod przykryciem odstawić do lodówki na około 45 minut.
- Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać poszatkowaną kapustę, lekko posolić, smażyć, aż kapusta puści sok, do kapusty dodać pokrojone pomidorowy i przecier pomidorowy, przemieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Na rozgrzanym oleju z każdej strony podsmażyć na złocisty kolor porcje kurczaka, podsmażone mięso ułożyć na kapuście w żaroodpornym naczyniu, piec pod przykryciem około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kurczaka pieczonego w cytrynie ; Kurczaka pieczonego w warzywach