Składniki
- 1 cały kurczak
- 3 duże cytryny
- 2 główki czosnku
- 2 papryki
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Cytryny dokładnie umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, z 1 cytryny zetrzeć skórkę, skórkę odstawić z cytryny wycisnąć sok, pozostałe cytryny pokroić na cząstki, główkę czosnku oczyścić z łupin i przekroić na pół, drugą obrać i podzielić na ząbki, papryki umyć osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki.
- Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, w środku i na zewnątrz skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, natrzeć skórką otartą z cytryny, ząbkami obranego czosnku, oregano, solą i pieprzem, do środka włożyć przekrojoną główkę czosnku oraz kilka cząstek pokrojonej cytryny, otwory spiąć wykałaczkami, końcówki nóg związać bawełnianą nicią, odstawić pod przykryciem na około 60 minut.
- Kurczaka ułożyć w natłuszczonej oliwą brytfance, pozostałą oliwą posmarować wierzch kurczaka, kurczaka obłożyć ząbkami czosnku, cząstkami cytryny i papryki, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C co jakiś czas polewając kurczaka wytwarzającym się sosem. Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, z upieczonego kurczaka usunąć nić wiążącą nogi, wyjąć wykałaczki, ze środka wyjąć czosnek i cytrynę.
- Kurczaka podawać na półmisku obłożonego pieczonym czosnkiem oraz pieczoną cytryną i papryką.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Kurczaka pieczonego w młodej kapuście ; Kurczaka pieczonego w warzywach