Składniki
- 1 cały kurczak
- 50 dag ziemniaków
- 10 dag boczku
- 1/2 słoiczka marynowanych cebulek
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę, wymieszać z papryką.
- Kurczaka od wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem wymieszanym z papryką, na czas pieczenia związać nogi.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki, boczek pokroić w kostkę, cebulki odcedzić z zalewy.
- W rondlu na 2 łyżkach roztopionego masła zarumienić pokrojony boczek, dodać odcedzone cebulki, podsmażyć, wyjąć z rondla, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone ziemniaki, oprószyć je solą i pieprzem, wyjąć z rondla.
- Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, natłuszczonym częścią pozostałego masła, resztę masła roztopić, polać nim kurczaka, do naczynia wlać 100 ml przegotowanej wody, piec w zakrytym naczyniu 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C (po 20 minutach kurczaka odwrócić), po tym czasie z naczynia odlać nadmiar tłuszczu, kurczaka obłożyć podsmażonym boczkiem z cebulkami oraz podsmażonymi ziemniakami, piec dalej w zakrytym naczyniu jeszcze 15 minut Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Kurczaka podawać na półmisku obłożonego pieczonymi warzywami, przybranego gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Kurczaka pieczonego w cytrynie ; Kurczaka pieczonego w młodej kapuście