Składniki
- 50 dag wędzonej kiełbasy
- 30 dag kiszonej kapusty
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 l bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- olej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Kiełbasę pokroić w grube plasterki, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki i marchewki umyć, obrać pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać.
- Bulion zagotować, dodać kapustę i marchewki, wymieszać, ponownie zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 30 minut.
- Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażyć z cebulą, podsmażoną kiełbasę wraz z pokrojonymi ziemniakami dodać do gotującej się zupy, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować dalej 10 minut.
- Masło roztopić, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, zasmażkę rozprowadzić w niewielkiej ilości przestudzonego wywaru z gotowanej zupy, mieszając zasmażkę wlać do zupy, gotować jeszcze 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zup.
- Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kapuśniak z boczkiem ; Kapuśniak z mięsem ; Kapuśniak z pulpecikami