Składniki
- 1,5 kg filetów z łososia ze skórką
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Składniki na sos
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki kremowej śmietany
- 5 dag masła
- 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Filety oczyścić, osuszyć, pokroić na porcje według uznania, posypać solą i pieprzem, odstawić na około 30 – 60 minut, smażyć na rozgrzanym oleju około 1 minuty skórką do dołu, odwrócić i smażyć około 1 minuty z drugiej strony Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Obsmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny, półka trzecia. grzanie termoobieg).
- Sos; (przygotować wcześniej przed podaniem ryby), wino zagotować, gotować, aż odparuje do około 1/2 objętości, zmniejszyć ogień, cały czas mieszając powoli dodać śmietanę (śmietanę kremową 30% można bezpośrednio wlać do gorącego wina, na pewno się nie zważy, śmietanę kremową 18% należy zmieszać z 3 – 4 łyżkami gorącego wina, a dopiero potem dodać do reszty gotowanego wina, zapobiegnie to zważeniu się śmietany), następnie dodać masło, uważać aby nie doprowadzić sosu do wrzenia, mieszać, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić na 2 – 3 godziny.
- Filety ułożyć na talerzu lub półmisku skórką do dołu, polać dekoracyjnie podgrzanym sosem, przybrać koperkiem, podawać na zimno lub ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące wina ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju