Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 50 dag pieczarek
- 2 małe czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 1 torebka przyprawy do grilla
- 1,5 szklanki śmietany 22%
- 5 łyżek oleju
- majeranek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w wąskie paski, pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać, pokroić w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na rozgrzany olej dodać pokrojone mięso, smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni, zarumienione obficie oprószyć przyprawą do grilla i majerankiem, przemieszać, zdjąć z patelni, odstawić.
- Na tej samej patelni, na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, podsmażyć pokrojone pieczarki wraz z pokrojoną cebulą, dodać pokrojoną paprykę, przemieszać, smażyć jeszcze 3 minuty, całość lekko oprószyć majerankiem, solą i pieprzem, odstawić.
- Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym olejem, na dnie naczynia ułożyć połowę podsmażonych z warzywami pieczarek, na pieczarkach ułożyć podsmażone mięso, wierzch mięsa równomiernie przykryć pozostałymi pieczarkami z cebulą i papryką, całość zalać śmietaną przyprawioną majerankiem, solą i pieprzem.
- Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, zapiekać około 50 minut.
- Wieprzowinę z pieczarkami podawać na ciepło z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Wieprzowinę duszoną w warzywach ; Wieprzowinę z ananasem