WIEPRZOWINA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI


Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 50 dag pieczarek
  • 2 małe czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 1 torebka przyprawy do grilla
  • 1,5 szklanki śmietany 22%
  • 5 łyżek oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w wąskie paski, pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać, pokroić w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na rozgrzany olej dodać pokrojone mięso, smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni, zarumienione obficie oprószyć przyprawą do grilla i majerankiem, przemieszać, zdjąć z patelni, odstawić.
  • Na tej samej patelni, na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, podsmażyć pokrojone pieczarki wraz z pokrojoną cebulą, dodać pokrojoną paprykę, przemieszać, smażyć jeszcze 3 minuty, całość lekko oprószyć majerankiem, solą i pieprzem, odstawić.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym olejem, na dnie naczynia ułożyć połowę podsmażonych z warzywami pieczarek, na pieczarkach ułożyć podsmażone mięso, wierzch mięsa równomiernie przykryć pozostałymi pieczarkami z cebulą i papryką, całość zalać śmietaną przyprawioną majerankiem, solą i pieprzem.
  • Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, zapiekać około 50 minut.
  • Wieprzowinę z pieczarkami podawać na ciepło z pieczywem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Wieprzowinę duszoną w warzywach ; Wieprzowinę z ananasem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]