Składniki
- 1 kg szynki
- 5 marchewek
- 4 pomidory
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 5 łyżek mąki
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę, marchewki umyć, osuszyć, obrać, pokroić na kawałki, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, pietruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić na duże kawałki, cebulę obrać pokroić w dużą kostkę, seler umyć, osuszyć, obrać, pokroić w dużą kostkę, por oczyścić z liści, umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Pokrojone mięso oprószyć pieprzem i mąką, obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, obsmażone mięso podlać bulionem warzywnym, dodać ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, przemieszać, dusić pod przykryciem 10 minut, dodać pokrojone warzywa, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby podlać niewielką ilością gorącej przegotowanej wody), pod koniec gotowania wieprzowinę z warzywami przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać, dusić jeszcze około 5 minut.
- Wieprzowinę z warzywami podawać na gorąco, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Wieprzowinę zapiekaną z pieczarkami