Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej z kością
- 1 puszka ananasa
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Z mięsa zdjąć włókna, pokroić na 2 – 3 cm kotlety tak aby każdy był z kostką.
- Pokrojone kotlety z obu stron rozbić tłuczkiem moczonym w wodzie.
- Rozbite kotlety posolić i posypać czarnym pieprzem, posmarować sokiem z ananasa, włożyć do szklanego naczynia i zalać pozostałym sokiem, pozostawić w marynacie przynajmniej przez godzinę w temperaturze pokojowej.
- Po wyjęciu kotletów z marynaty osuszyć je papierowym ręcznikiem, smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą złocistobrązowego koloru.
- Kotlety podawać z plastrem ananasa.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze owoców
Kulinarek poleca; Wieprzowinę zapiekaną z pieczarkami