Składniki
- 6 filetów pangi
- 4 pomidory
- 1 mała cukinia
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1 duża cytryna
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 gałązki kolendry
- 5 gałązki natki pietruszki
- 7 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- papier do pieczenia
Etapy przygotowania
- Filety ryby Zobacz Info; Rady dotyczące ryb umyć (mrożone rozmrozić), oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, przekroić na pół, połowę cytryny pokroić na 6 plasterków, odstawić, sokiem z drugiej połowy skropić z obu stron (od razu po osuszeniu) filety rybne, oprószyć je z obu stron solą, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę, cukinie umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, gałązki kolendry i natki opłukać, osuszyć (po 1 gałązce odłożyć do dekoracji), pozostałe gałązki posiekać.
- Pokrojone warzywa połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę, posiekaną natkę pietruszki, całość zlać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Na 6 dużych kawałkach papieru do pieczenia ułożyć po 1 łyżce przygotowanej mieszanki warzywnej, na warzywach ułożyć przygotowane filety rybne, na każdej rybie ułożyć plasterek cytryny oraz rozłożyć pozostałą mieszankę warzywną, kawałki papieru szczelnie zawinąć, ułożyć na blasze, piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia ryb.
- Rybę podawać na ciepło, przybrać mała gałązką kolendry lub natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące pieczenia ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy