JAJECZNICA Z POMIDOREM I BOCZKIEM


Składniki

  • 6 jajek
  • 2 małe pomidory
  • 4 plastrów boczku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 5 czarnych drylowanych oliwek
  • 3 dag sera feta
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Jajka wbić do miseczki, roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, pomidory umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, oliwki osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, ser pokruszyć, odstawić.
  • Boczek usmażyć na suchej patelni z obu stron na chrupko, odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
  • Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną, dodać pokrojone pomidory i posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą, delikatnie mieszając smażyć na małym ogniu, aż jajecznica się zetnie do ulubionej konsystencji Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Jajecznicę obłożyć plasterkami usmażonego boczku, posypać plasterkami oliwek i pokruszoną fetą, podawać na gorąco ze świeżym chlebem.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Jajecznicę po góralsku ; Jajecznicę ze śledziem ; Jajecznicę z rzodkiewką i groszkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]