Składniki
- 6 jajek
- 2 małe pomidory
- 4 plastrów boczku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 5 czarnych drylowanych oliwek
- 3 dag sera feta
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Jajka wbić do miseczki, roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, pomidory umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać, oliwki osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, ser pokruszyć, odstawić.
- Boczek usmażyć na suchej patelni z obu stron na chrupko, odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną, dodać pokrojone pomidory i posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą, delikatnie mieszając smażyć na małym ogniu, aż jajecznica się zetnie do ulubionej konsystencji Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Jajecznicę obłożyć plasterkami usmażonego boczku, posypać plasterkami oliwek i pokruszoną fetą, podawać na gorąco ze świeżym chlebem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Jajecznicę po góralsku ; Jajecznicę ze śledziem ; Jajecznicę z rzodkiewką i groszkiem