Składniki
- 6 jajek
- 2 płaty śledziowe (matiasa)
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Śledzie dokładnie osączyć z zalewy, zdjąć z nich skórę, pokroić poprzecznie na cienkie paski, szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Jajka wbić do miseczki, roztrzepać z mlekiem, dodać pokrojone śledzie, posiekany szczypiorek, wymieszać.
- Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, delikatnie mieszając smażyć na małym ogniu, aż jajecznica się zetnie Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Jajecznicę podawać na gorąco ze świeżym chlebem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia
Kulinarek poleca; Jajecznicę po góralsku ; Jajecznicę z pomidorem i boczkiem ; Jajecznicę z rzodkiewką i groszkiem