WĄTRÓBKA SMAŻONA Z WINOGRONEM I CEBULĄ


Składniki

  • 80 dag wątróbki wieprzowej
  • 30 dag winogron białych
  • 30 dag winogron czerwonych
  • 4 cebule
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek prażonych jabłek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Wątróbkę oczyścić z błony, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 2 cm, obtoczyć w mące (część mąki pozostawić do oprószenia cebuli), smażyć na rozgrzanym oleju po 2 – 3 minuty z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Cebulę obrać, pokroić w plasterki, plasterki podzielić na kółka, oprószyć mąką, na patelni ze smażenia wątróbki na rozgrzanym oleju usmażyć na złocisty kolor pokrojoną cebulę, usmażoną cebulę osączyć z oleju, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, przemieszać, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone winogrona i prażone jabłka, całość oprószyć solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, odstawić.
  • Wątróbkę podawać na ciepło obłożoną smażoną cebulą i duszonymi winogronami, przybrać gałązką natki pietruszki.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Jabłka prażone z cynamonem

Kulinarek poleca; Wątróbka duszona z jabłkami i cebulą ; Wątróbka smażona z jabłkami i cebulą

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]