Składniki
- 80 dag wątróbki wieprzowej
- 30 dag winogron białych
- 30 dag winogron czerwonych
- 4 cebule
- 1 cytryna
- 6 łyżek prażonych jabłek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Wątróbkę oczyścić z błony, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 2 cm, obtoczyć w mące (część mąki pozostawić do oprószenia cebuli), smażyć na rozgrzanym oleju po 2 – 3 minuty z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.
- Cebulę obrać, pokroić w plasterki, plasterki podzielić na kółka, oprószyć mąką, na patelni ze smażenia wątróbki na rozgrzanym oleju usmażyć na złocisty kolor pokrojoną cebulę, usmażoną cebulę osączyć z oleju, odstawić w ciepłe miejsce.
- Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, przemieszać, odstawić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone winogrona i prażone jabłka, całość oprószyć solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, odstawić.
- Wątróbkę podawać na ciepło obłożoną smażoną cebulą i duszonymi winogronami, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Jabłka prażone z cynamonem
Kulinarek poleca; Wątróbka duszona z jabłkami i cebulą ; Wątróbka smażona z jabłkami i cebulą